Brand verwoest niet alleen woningen maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. En dan bieden rookmelders bescherming: ze waarschuwen je bij brand.

Als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen, dan klinkt het irritante geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren.

VERPLICHT IN ELKE WONING!

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Zowel in huurwoningen, studentenwoningen, sociale woningen, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen, als bestaande woningen. Speel niet met vuur en plaats rookmelders!

 

WAAROM ROOKMELDERS PLAATSEN?

  • Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.
  • Om wettelijk in orde te zijn, moet elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

 

WAARAAN MOET EEN ROOKMELDER VOLDOEN?

  • De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.

Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Er bestaan ook gekoppelde rookmelders, die je draadloos met elkaar kunt verbinden. Het signaal van één rookmelder activeert dan ook de andere gekoppelde rookmelders. Dit systeem zorgt er dus voor dat het alarmsignaal van één rookmelder  op meerdere plaatsen te horen is.

Voor doven en slechthorenden bestaan er toestellen die gekoppeld zijn met de rookmelder en die lichtsignalen geven of trillen.

 

WAAR KOOP JE EEN ROOKMELDER?

Rookmelders vind je in de doe-het-zelfwinkel in je buurt, in gespecialiseerde zaken of in webwinkels.

TIP !

KOOP ROOKMELDERS MET EEN BATTERIJLEVENSDUUR VAN 10 JAAR, WAARVAN JE DE BATTERIJEN NIET KUNT VERVANGEN. DEZE ZIJN WEL IETS DUURDER IN AANKOOP, MAAR JE HOEFT GEDURENDE 10 JAAR GEEN BATTERIJEN TE VERVANGEN.

WAAR HANG JE ROOKMELDERS?

  • Installeer een rookmelder in iedere ruimte waar er mogelijkheid is op brand.
  • Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg).
  • Plaats geen rookmelder in de badkamer. Daar is er namelijk te veel kans op vals alarm door waterdamp.
  • De keuken blijft wel een risicoplaats voor brand. Plaats hier een optische rookmelder op voldoende afstand van dampen. Lukt dit niet plaats dan een optische rookmelder in de nabijheid van deze ruimte, bijkomend kan je een thermische melder plaatsen in de keuken. Deze heeft immers geen last van de aanwezige damp.
  • Plaats een rookmelder in de garage bij voorkeur dicht genoeg bij de binnendeur en niet boven of in de nabijheid van de uitlaat van een wagen.
  • Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt. Ook van toepassing op kelders en zolders in gedeeld gebruik (bv. in appartementsgebouwen en kamerwoningen).
  • Plaats de rookmelders liefst in het midden van het plafond. Opgelet! Hang deze niet te dicht bij een lichtbron. Dit kan mogelijk storingen veroorzaken. Bovendien trekt een lichtbron stof aan.
  • Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Die kan bijkomende plaatsingstips voor de rookmelders bevatten.

TIP !

VAAK KAN JE DE ROOKMELDERS MET DUBBELZIJDIGE KLEEFBAND BEVESTIGEN, ZO HOEF JE NIET TE BOREN.

ONDERHOUD EN TEST JE ROOKMELDERS REGELMATIG

Om er voor te zorgen dat je rookmelders optimaal werken, is het nodig om deze maandelijks af te stoffen, bijvoorbeeld met een stofzuiger.

Daarnaast is het ook belangrijk om  regelmatig de batterij van je rookmelders testen. Dit doe je door op de testknop van de rookmelders te drukken. Wanneer deze enkele malen piept, ben je zeker dat de batterij nog werkt.

TIP !

ROOKMELDERS MET EEN GROTE TESTKNOP IN HET MIDDEN VAN HET TOESTEL ZIJN GEMAKKELIJK TE TESTEN, ZELFS MET EEN BEZEMSTEEL.

CHECKLIST

Rookmelders in combinatie met een ingeoefend vluchtplan en de deuren dicht, geven je meer kans om tijdig het pand te verlaten bij brand.

HANG ROOKMELDERS!

Brand verwoest niet alleen woningen maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. En dan bieden rookmelders bescherming: ze waarschuwen je bij brand.

Lees meer

DOE DE DEUR DICHT

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Wanneer er brand uitbreekt, blijven het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo heb je meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen wanneer een rookmelder alarm slaat.

Lees meer

MAAK EEN VLUCHTPLAN

Voldoende rookmelders en een vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten tijdens een brand. Het is belangrijk om te kunnen terugvallen op een afgesproken en ingeoefend vluchtplan.

Lees meer