Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Wanneer er brand uitbreekt, blijven het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo heb je meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen wanneer een rookmelder alarm slaat.

DOE DE DEUR DICHT EN JE BENT EEN HELD!

Feit

Binnendeuren die dicht zijn (niet op slot) in combinatie met voldoende rookmelders in alle leefruimtes bieden bewoners de meeste kans om tijdig verwittigd te worden bij brand en de woning te verlaten.

Je hebt misschien de gewoonte om de deuren in huis open te laten.

Dat moet veranderen!

De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang.

Wanneer er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen.
Tijd die levens kan redden.

De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt.

Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten bij brand. Trek ook deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op.

Deur open of dicht bij brand?

Ontdek in deze video waarom het zo belangrijk is om binnendeuren achter je dicht te doen.

© UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI)

Hang rookmelders!

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden.

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn*.

*In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt er alleen een verplichting voor huurwoningen en moet er in elke kamer op de vluchtweg vanuit de slaapkamer naar buiten een rookmelder hangen.

Lees meer

Een campagne van