Of het nu gaat om brand, overstromingen, aardbevingen of andere noodsituaties, op deze pagina vind je essentiële informatie en praktische tips om je voor te bereiden.

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, en door bewustzijn te vergroten en goed voorbereid te zijn, kunnen we samen de gevolgen van noodsituaties beperken. Dus neem de tijd om de onderstaande artikels door te nemen, deel ze met je dierbaren en verspreid het belang van noodplanning in jouw gemeenschap.

Brandweer Westhoek staat om jou te ondersteunen en te begeleiden, zodat jij weet wat te doen bij verschillende (nood)situaties. Samen kunnen we de veiligheid vergroten en een veerkrachtige gemeenschap opbouwen.

Wat te doen bij wateroverlast

In België zijn overstromingen en stormen de grootste natuurlijke risico’s. Omwonenden van overstromingsgebieden worden hier het meest mee geconfronteerd, maar ook op andere plaatsen kan het overstromen, als de bodem en het rioolnetwerk de overvloedige regenval niet mee kunnen slikken.

Lees meer

Blijf uit de rook!

Blijf altijd bewust van de gevaren van rook en vermijd het inademen ervan. Rook is altijd schadelijk.

Lees meer

Wat te doen bij stormweer

Hevige rukwinden kunnen verwoestend zijn en veel schade aanrichten. Als het weerbericht waarschuwt voor een storm, kunt u allerlei maatregelen nemen om schade te voorkomen. Ook bij een onverwachte storm, is het nuttig dat u geïnformeerd en voorbereid bent. Zo kunt u met enkele preventieve maatregelen de schade beperken.

Lees meer

Wat te doen bij een evacuatie

Er is een noodsituatie in de buurt en er wordt gevraagd om de buurt te evacueren. Heel wat mensen hebben praktische vragen. Wat mag ik allemaal meenemen? Wat met mijn huisdieren? Wie let er op het huis?

Lees meer

Wat te doen bij brand

Er is een brand in de buurt. Heel wat mensen zitten vaak met praktische vragen. Er is brand in de buurt, wat moet ik doen? Waarom is elke rook schadelijk? Ik heb in de rook gestaan. Wat moet ik met mijn kleding doen?

Lees meer

Wat te doen bij asbest

Er is een brand in de buurt en daarbij is asbest vrijgekomen. Heel wat mensen zitten vaak met praktische vragen. Er is asbest vrijgekomen, wat moet ik doen? Wat is asbest? Mag ik nog van mijn groenten uit de tuin eten?

Lees meer

Wat te doen na brand

Een brand meemaken is een afschuwelijke ervaring. Ook de periode daarna is niet gemakkelijk. Je moet op korte tijd heel wat zaken regelen. Brandweer Westhoek helpt je graag verder op weg.

Lees meer

Wat te doen bij een bezoek aan het strand

De zomer is in volle gang en dat betekent dat het strand roept! Het strand is een geweldige plek om te ontspannen, plezier te hebben en te genieten van de zon. Echter, het is van essentieel belang om de veiligheid in gedachten te houden.

Lees meer

Wat te doen bij het naderen van een prioritair voertuig

Het is van cruciaal belang dat bestuurders weten hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze een prioritair voertuig tegenkomen op de weg.

Lees meer