11.09.2022

Jeugdbrandweer Westkust officieel gestart

Op zondag 11 september 2022 is het officiële eerste werkjaar van Jeugdbrandweer Westhoek regio Westkust (De Panne, Koksijde, Lo-Reninge, Nieuwpoort & Veurne) gestart. Jeugdbrandweer Westhoek bestaat vanaf nu uit zes jeugdbrandweergroepen verspreid over de volledige hulpverleningszone. Bij een jeugdkorps worden jongens en meisjes van 12 jaar tot 18 jaar op een speelse manier ingewerkt in het brandweergebeuren.

21 Enthousiaste jeugdleden

Voor de zomer werd een oproep gelanceerd om leden aan te trekken voor de nieuwe jeugdbrandweergroep.  Met veel trots stelde de werkgroep 21 enthousiaste jeugdleden voor tijdens het officieel startmoment in aanwezigheid van ouders, postoversten, zoneleiding en burgemeesters te Veurne.

Dankzij de financiële steun van de steden en gemeenten uit de regio, kan deze opstartende vereniging met een zeer gezonde basis zijn werking uitbouwen. Zo krijgen de jongeren alle kansen om hun engagement tot een goed einde te brengen en op 18-jarige leeftijd de overstap te maken naar de brandweer.

 

Ideale kweekvijver voor nieuw brandweertalent

Met 5 jeugdbrandweergroep in het hinterland (Heuvelland, Ieper, Kortemark, Poperinge en Wervik) was er een blinde vlek in de regio van de westkust. Vanuit het bureau van de vrijwilliger werd een oproep gelanceerd om instructeurs van een nieuwe jeugdbrandweegroep te vinden.  Uit de posten De Panne, Koksijde, Oostduinkerke, Nieuwpoort, Veurne en Lo-Reninge werden een 8-tal kandidaten gerekruteerd die deze belangrijke taak op zich willen nemen naast hun bestaande engagement als brandweerman.

“Als hulpverleningszone hechten wij een zeer groot belang aan een goeie jeugdwerking. Wij ondersteunen deze werking met de aankoop van kledij, oefenmateriaal en het ter beschikking stellen van lokalen en voertuigen,” aldus Majoor Kristof Dorné, zonecommandant Brandweer Westhoek. “De jeugdbrandweer is een ideale kweekvijver voor nieuw brandweertalent en een zeer belangrijke schakel in de zoektocht naar nieuwe brandweervrijwilligers. Met de opstart van deze zesde jeugdbrandweergroep onderstrepen we nogmaals ons engagement in de jeugdwerking en hopen we ook in regio Westkust binnen een aantal jaar een positieve personeelsinstroom te kunnen garanderen, net zoals onze andere brandweerposten met een jeugdbrandweergroep,” besluit Kristof Dorné.