Aziatische hoornaar

 

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort afkomstig uit Zuidoost-China, die sinds 2016 in België is gesignaleerd en sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt. Deze invasieve exoot heeft zich snel verspreid en komt nu in geheel Vlaanderen voor.

 

Hoewel de Aziatische hoornaar minder agressief is naar mensen in vergelijking met de gewone wesp, vormt ze een grote bedreiging voor inheemse insecten, met name honingbijen. De hoornaar valt honingbijenkasten aan en rooft de nesten leeg, wat een negatieve invloed heeft op de populaties van bestuivende insecten die essentieel zijn voor onze bloemen en planten.

 

Hoewel de Aziatische hoornaar doorgaans niet agressief is tegenover mensen, is het belangrijk om uit de buurt van hun nesten te blijven.

Twee soorten nesten

De Aziatische hoornaar bouwt gedurende het jaar twee soorten nesten:

Primair nest

Van april tot juni bouwen de hoornaars een klein nest op een beschutte plaats, zoals in schuren of onder dakranden.

Secundair nest

Vanaf de zomer verhuizen de hoornaars naar een groter nest, vaak hoog in een boomtop, waar de kolonie zich verder uitbreidt.

Gratis verdelging via Vespa-Watch

De Aziatische hoornaar helemaal uitroeien, lukt niet meer. Het beleid dat nu gevolgd wordt door de Vlaamse overheid is dat van beheersing

  • Een gratis verdelging vraag je aan bij Vespa-Watch.
    Voor een correcte opvolging wordt er gevraagd om foto’s toe te voegen bij de aanvraag.  Tussen de melding en de bestrijding kan een termijn van 2 weken zitten.
  • De brandweer komt alleen tussen als het nest voor een direct gevaar voor mensen zorgt. Je gebruikt het formulier wespenverdelging om zo’n aanvraag te doen. Een verdelging door de brandweer is altijd betalend.