Kadetopleiding

De opleiding tot brandweerkadet is interessant omdat je al een deel van je brandweeropleiding kan volgen voordat je wordt aangeworven in een hulpverleningszone. Dit heeft als voordeel dat je meteen inzetbaar bent voor bepaalde interventies als je wordt aangeworven. Daarnaast duurt het traject om volwaardig te worden ingezet als brandweer korter. Wil je als vrijwilliger bij de brandweer aan de slag, naast je studies of je hoofdberoep, dan hoef je nog maar een deel van de opleiding in je vrije tijd volgen. Kortom, de hulpverleningszones zien je graag komen, en jij hebt na je kadettenopleiding een betere spreiding van de opleiding dus minder belasting van je privé leven. Niets dan voordelen dus!

Inschrijvingsvoorwaarden

  • Je moet 16, 17 of 18 jaar worden in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding wordt georganiseerd.
  • Je moet slagen voor de toegangstest. Deze bestaat uit de competentietest en de operationele handvaardigheidstest, de eerste twee modules van het federaal geschiktheidsattest.
  • Omdat je minderjarig bent, moet je de schriftelijke toestemming van een voogd hebben om de toegangstest af te leggen en de opleiding te volgen.

 

Noot: je moet geen lid zijn van een jeugdbrandweergroep om deze opleiding te volgen.

Welke voorsprong heb je na het volgen van de opleiding brandweerkadet?

Om te kunnen solliciteren bij de brandweer, heb je een federaal geschiktheidsattest nodig. De FGA-proeven bestaan uit 3 modules: een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en de fysieke proeven. Omdat je bij je toegangsproef tot de opleiding brandweerkadet al 2 van deze testen hebt afgelegd (de competentietest en de handvaardigheidstest), moet je enkel nog de fysieke proeven afleggen om je FGA te behalen. Eenmaal geslaagd voor je toegangstest kan je deelnemen aan de fysieke proeven, ook al ben je nog geen 18 jaar.

De opleiding brandweerkadet bevat een aantal modules die volledig overeenstemmen met de opleiding NB01 (brandweer m/v/x). Hiermee heb je al een deel van de basisopleiding gevolgd en kan je, nadat je bent aangeworven, al worden ingezet bij bepaalde interventies. Deze vrijstelling blijft 10 jaar geldig.

  • Welzijn – Algemeen
  • Welzijn – Levensreddend handelen
  • Welzijn – Adembescherming
  • Technische hulpverlening Verkeer
  • Technische hulpverlening Water- Redding van personen en dieren

Daarnaast bevat de opleiding brandweerkadet een aantal modules waarvoor je na het slagen van deze module een attest krijgt. Deze attesten geven recht op een vrijstelling voor het volgen van dezelfde lessen uit de opleiding NB01. Je moet wel nog steeds deelnemen aan de examens van deze modules in de opleiding NB01.

  • Brandbestrijding: Brand en brandbestrijding
  • Brandbestrijding: Materieel voor brandbestrijding
  • Brandbestrijding: Tactiek en techniek van een interventie
  • Brandbestrijding – Hittetraining en binnenbrandbestrijding

Waar?

In Vlaanderen kan de je opleiding brandweerkadet momenteel volgen in 2 brandweerscholen : PAULO (Oost-Vlaanderen) en WOBRA (West-Vlaanderen).

 

Interesse?

Heb je interesse om een opleiding brandweerkadet te volgen, neem dan een kijkje op de website van de brandweerschool of informeer je bij de leiding van je jeugdbrandweergroep.