Als de hulpdiensten en overheden oordelen dat uw veiligheid in huis niet kan gewaarborgd worden bij een noodsituatie, dan kunnen ze u vragen de woning tijdelijk te verlaten. Evacueer nooit op eigen initiatief, maar wacht op de instructies van de hulpdiensten.
Indien u het advies krijgt de woning te verlaten, neem dan met u mee:
- uw portefeuille;
- de identiteitsdocumenten van al uw familieleden;
- kopieën van de essentiële documenten;
- uw gsm en oplader;
- uw noodkit.

Volg de aanbevelingen van de lokale overheden: evacuatie route, plaats van afspraak (vb. in een opvangcentrum). Indien uw gezin niet samen was op het moment van de evacuatie, laat dan zodra u op een veilige locatie bent weten waar u zich bevindt.
Indien u de tijd hebt, telefoneer dan naar uw contactpersoon (die niet in dezelfde zone woont als u). Zeg hem/haar waar u naartoe gaat en op welk moment u daar denkt aan te komen. Zodra u in veiligheid bent, laat u hem/haar dit weten. Informeer hem/haar indien er familieleden gescheiden werden.
Indien de interventiediensten u dit vragen, sluit dan de water- en elektriciteitstoevoer af.
Sluit de aardgastoevoer niet af, tenzij men u uitdrukkelijk vraagt dit wel te doen. Wanneer u de gastoevoer afsluit, moet de gasmaatschappij die nadien zelf weer aansluiten.
Doe de deuren van uw woning op slot. Volg de instructies van de overheden.
Indien u zich naar een opvangcentrum moet begeven, schrijf u dan in bij het onthaal. Keer niet terug naar huis voordat de overheden u hiertoe toelating geven.
Hoe moet ik evacueren
- Meestal zal je moeten evacueren met je eigen voertuig.
- Het is mogelijk dat een busdienst wordt ingelegd om de geëvacueerde personen naar een opvangcentrum te vervoeren. Je zal hierover op de hoogte gebracht worden door de hulpdiensten ter plaatse of door je gemeente.
Hoelang duurt een evacuatie?
Hoelang je jouw woning niet zal mogen betreden is afhankelijk van de specifieke situatie. Zodra de situatie veilig is, zal de terugkeer georganiseerd worden. Dit kan al na enkele uren zijn, maar kan ook meerdere dagen duren.
Mijn familie is verspreid
Zodra je in veiligheid bent, probeer je gezin te contacteren. Zeg heen waar je naartoe gaat en op welk moment je daar denkt aan te komen.
Je kan ook een familielid of vriend, die niet in dezelfde zone woont als jij, vragen om contactpersoon te zijn. Zodra je in veiligheid bent, laat je hem/haar dit weten. Informeer hem/haar indien er familieleden gescheiden werden.
Wat moet ik meenemen?
- Je identiteitskaart en die van je kinderen
- Enkele persoonlijke bezittingen, voor jou en je familieleden, om minstens één nacht bij vrienden of in een opvangcentrum door te brengen
- Geneesmiddelen, indien jij of een familielid een behandeling volgt die dit vereist
- Een gsm, oplader
- Zuigflessen, melk, luiers, speelgoed, … indien je jonge kinderen hebt
Mag ik mijn huisdieren meenemen?
Het is mogelijk dat je kleine huisdieren mag meenemen. Indien dit niet mag, geef je hen best voldoende eten en water voor 24 uur. Als de evacuatiemaatregel verlengd wordt, dan krijg je aangepaste aanbevelingen voor je huisdieren.
Hoe kan ik mijn huis in alle veiligheid verlaten?
- Laat geen elektrische toestellen ingeschakeld achter: koffiezetmachine, strijkijzer, … Koelkast, diepvriezer ed. mogen ingeschakeld blijven.
- Sluit ramen en deuren. Indien je over een alarm beschikt, schakel dit dan in.
Gedurende de evacuatie zullen de lokale politiediensten gepaste veiligheidsmaatregelen nemen, in de evacuatiezone.
Hoe kom ik te weten dat de evacuatiemaatregel opgeheven wordt?
- In het opvangcentrum zal de contactpersoon ter plaatse de nodige informatie geven.
- Verblijf je tijdelijk bij familie of vrienden? Informeer je dan via de website van de gemeente, luister goed naar de radio of bel, indien beschikbaar, het informatienummer.
Bron: risico-info.be