Draagbare kachels, gashaarden en open haarden. Op deze pagina gaan we dieper in op de brandveiligheidsrisico’s van deze verwarmingswijzen, en hoe je veilig knus kunt blijven.


Elektrische kachels: ken de risico's!
Elektrische kachels kunnen een geweldige manier zijn om warm te blijven, vooral als je maar één kamer wilt opwarmen. Ze moeten echter met zorg worden gebruikt.
Zijn elektrische kachels gevaarlijk?
De meeste van deze branden zijn gemakkelijk te voorkomen. Blijf uit de brandstatistieken! Het is belangrijk om veilig te blijven tijdens het verwarmen van uw huis, lees hieronder verder voor advies over hoe u veilig kunt blijven bij het gebruik van kachels en haarden.
Waarom baren kachels zo’n zorgen?
Er zijn veel redenen waarom branden ontstaan, maar branden met kachels lijken een bijzonder hoog sterftecijfer te hebben. Vermoedelijk door de omstandigheden waarin de branden beginnen:
- Branden ontstaan meestal wanneer beddengoed, dekens of kleding te dicht bij verwarmingen worden geplaatst.
- Vooral mensen met mobiliteitsproblemen lopen het risico te struikelen of op een verwarming te vallen. De toestellen op een veilige afstand plaatsen is des te belangrijker.
- Sommige soorten verwarming vormen ook een risico op koolmonoxide, dat dodelijk kan zijn. Je kunt er slaperig van worden, waardoor je minder goed kunt ontsnappen. Daarom is het zo belangrijk om altijd een koolmonoxidemelder te plaatsen in ruimtes met vaste brandstof-, gas- of paraffinekachels.
Tips om kachels veilig te gebruiken
Alle kachels
- Zorg ervoor dat kachels goed worden onderhouden en in goede staat verkeren.
- Controleer of uw kachel niet op een terugroeplijst staat.
- Installeer, repareer of onderhoud apparaten nooit zelf.
- Neem geen risico met oude kachels – als ze elektrisch zijn en ouder worden, laat ze dan testen door een gekwalificeerde elektricien of koop een nieuwe.
- Bevestig waar van toepassing kachels tegen een muur om te voorkomen dat ze omvallen, of monteer kachels aan de muur.
- Houd kachels uit de buurt van kleding, gordijnen en meubels en gebruik ze nooit om kleding te drogen.
- Ga altijd op minimaal een meter afstand van een verwarming zitten, omdat deze uw kleding of stoel kan laten ontbranden.
- Voordat u uw kachel verplaatst, moet u deze eerst uitschakelen en laten afkoelen.
Gashaarden en kachels op biobrandstof
- Gasflessen moeten in de open lucht worden vervangen, als u ze binnenshuis moet vervangen, zorg er dan voor dat alle kamers geventileerd zijn, open ramen en deuren.
- Bewaar reserve propaan- of gasflessen rechtop en buiten waar mogelijk. Bewaar ze nooit in kelders, onder trappen of in kasten met elektrische meters of apparatuur.
- Zorg ervoor dat lege cilinders regelmatig worden opgehaald.
- Kachels en gasflessen moeten altijd op een stabiele ondergrond worden geplaatst.
- Volg bij het gebruik van biobrandstof altijd de richtlijnen en instructies van de fabrikant.
- Zorg dat u geen te grote voorraad brandstoffen van welk type dan ook, inclusief paraffine of biobrandstof, hebt en bewaar ze veilig.
- Voeg nooit brandstof toe aan een brandend vuur en vul nooit een brandstoftank bij wanneer het toestel nog warm is.

Veiligheidstips voor houtkachels en open haarden
Het is erg belangrijk om enkele eenvoudige regels te volgen om veilig knus te blijven bij een traditioneel vuur:
- Hou schoorstenen en rookkanalen schoon en goed onderhouden.
- Laat uw schoorsteen altijd vegen door een specialist. Minimaal één keer per jaar voor kolen, twee keer voor het verbranden van houtblokken.
- Zorg ervoor dat u een vuurscherm gebruikt om te beschermen tegen rondvliegende vonken en hete sintels.
- Voordat u naar bed gaat, moet u ervoor zorgen dat branden of hete sintels onder controle en bewaakt zijn.
- Bewaar houtblokken uit de buurt van kachels, door stralingswarmte kunnen ze ontbranden.
- Hou kleding en stof uit de buurt van open vuur en houtkachels.
- Pas op met kinderen en huisdieren, hou goed toezicht op hen en gebruik haardschermen.

Koolmonoxiderisico's van gashaarden, open haarden en houtkachels
Het is erg belangrijk om een koolmonoxidemelder te plaatsen in elke ruimte met een verbrandingstoestel en/of rookafvoerkanaal. Plaats een CO-meter in elke de leefruimte of slaapkamer zonder verbrandingstoestel op een hoogte van 1m50. Hang een CO-meter in de slaapkamer op lighoogte. Test de meters regelmatig, stippel een evacuatieplan uit en test dit met alle huisgenoten.
Het is ook een goed idee om uzelf vertrouwd te maken met de tekenen van koolmonoxidevergiftiging en te leren wat u moet doen als u vermoedt dat er een lek is.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in...
Koken en brandveiligheid >
De kans is groter dat er in uw keuken brand ontstaat dan in een andere kamer in uw huis, maar op deze pagina leest u meer over hoe u tijdens het koken veilig kunt blijven. Lees meer…
Voorkom schoorsteenbrand >
Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een huilend geluid’. Een schoorsteenbrand ! Lees meer…
Vlam in de pan >
Zelfs als je een heel voorzichtige kok bent, kunnen er ongelukken gebeuren. Het is dus een goed idee om te weten wat je moet doen als een pan vlam vat. Lees meer…
Brandveiligheid voor het slapengaan >
Brandveiligheidscontroles voor het slapengaan. Voordat je naar bed gaat, kunnen enkele eenvoudige brandveiligheidscontroles jouw leven redden. Dit is waar je op moet letten. Lees meer…