Interview met een brandpreventieadviseur
Wat is een brandpreventieadviseur?
Een brandpreventieadviseur is een brandweerman die een extra opleiding heeft gevolgd om mensen te adviseren over brandveiligheid in een woning. Zo gaat een brandpreventieadviseur sensibiliseren rond brandrisico’s. Hij geeft tips rond brandveiligheid en dat zowel bij de mensen thuis, in de vereniging of op evenementen. Hij zet het belang van de eigen verantwoordelijkheid in de verf en reikt kwalitatief en informatief brandpreventiemateriaal aan. Het advies van een brandpreventieadviseur is objectief, volledig gratis en op maat van de bewoners.
Waarom is brandpreventie zo belangrijk?
Dagelijks verschijnen er nieuwsberichten over branden in woningen. Vorig jaar noteerden we in België 76 dodelijke slachtoffers door brand. Dat is meer dan 1 per week!! Brandweer Westhoek rukt gemiddeld zo’n 600 keer per jaar uit voor een brandmelding. Nul risico bestaat niet, maar we kunnen thuis allemaal heel wat stappen ondernemen om brand te voorkomen.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand?
Brand kan overal ontstaan, maar hangt vaak af van een combinatie van factoren. Bij de meest voorkomende oorzaken van brand noteren we in 90% van de gevallen problemen met elektrische toestellen en onoplettendheid in de keuken. Kortsluiting, verkeerd gebruik van een toestel, pan op het vuur,… zijn maar enkele voorbeelden. Naast een bewuster omgaan met de risico’s, kan het hangen van een rookmelder op verschillende plaatsen in de woning ervoor zorgen dat je tijdig verwittigd wordt bij het begin van een brand. Zo kan je op tijd vluchten en indien mogelijk zelfs nog een bluspoging ondernemen.
Waarom moeten mensen rookmelders hangen?
Brand verwoest niet alleen woningen maar ook levens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtoffers. Rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral ‘s nachts werken onze zintuigen niet goed. Je wordt dus niet wakker van de rook. En dan bieden rookmelders bescherming: ze waarschuwen je bij brand. Als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen, dan klinkt het irritante geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren.
Wist je dat sinds 1 januari 2020 in Vlaanderen, rookmelders verplicht zijn: op elke verdieping minstens 1 rookmelder in elke woning. Tijdens een huisbezoek zal de brandpreventieadviseur dan samen met jou bekijken waar deze het beste hangen.
Zijn er naast rookmelders nog zaken waar mensen kunnen opletten?
Binnen het verhaal rond brandveiligheid spreken we bij de brandweer steeds over de drie levensreddende pijlers: 1. hang rookmelders, 2. doe de deur dicht en 3. maak & test je vluchtplan.
Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Wanneer er brand uitbreekt, blijven het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo heb je meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen wanneer een rookmelder alarm slaat. Dit in combinatie met een goed geoefend vluchtplan zorgt ervoor dat je meer kans hebt om een brand te overleven.
Hoe vraag je een huisbezoek van een brandpreventieadviseur aan? En hoeveel kost het?
Een huisbezoek van een brandpreventieadviseur is gratis. Je kan dit aanvragen via de website https://brandpreventieadviseur.brandweerwesthoek.be of via het e-loket van de website. Voor mensen die niet in de mogelijkheid zijn om dit online aan te vragen, kan er gewoon gebeld worden naar de plaatselijke brandweerpost. Zij kunnen op hun beurt het bezoek aanvragen via het formulier.
Vervolgens zal een brandpreventieadviseur je contacteren voor verdere afspraken te maken en het huisbezoek voor te bereiden.